helios (2)

Hola a tots!

Ahir em va tocar estar de homeoffice per atendre la meva filla (de 9 mesos menys 2 dies), i muntant la meva oficina a la terrassa, per estar en tot moment connectada al meu equip,  i també gaudir del dia assolellat, vaig reflexionar sobre el post d’avui. Així que en aquesta 9a setmana de confinament, parlarem sobre una cosa que últimament estem veient moltíssim a la farmàcia i crec que és molt important comentar.

Sabreu, perquè ho he comentat en més d’una ocasió, que la pell és l’òrgan més gran del nostre cos (2 m2) i té diferents funcions indispensables per a la vida. Ens fa d’escut protector davant de qualsevol agressió (mecànica, química i física), ens regula la temperatura corporal, té una funció immune, sensorial, metabòlica, detox i també estètica. A més, com tot el nostre organisme està connectat, en moments d’estrès, canvis de temperatura, exposicions solars, canvis dràstics en alimentació (…), en definitiva, qualsevol canvi important de patim, sempre hi haurà una alteració en la pell associada (encara que no la veiem).

Per entendre millor tot això, us faré un símil. M’agrada comparar la pell amb una orquídia, que és una flor molt delicada i sensible a la qual qualsevol canvi, per mínim que sigui, l’afecta. Hi haurà dies que necessitarà una mica més aigua (hidratació), altres caldrà canviar el substrat (la nutrició) i uns haurem de allunyar més l’orquídia de la llum (fotoprotecció). Doncs amb la pell passa el mateix, ja que és un òrgan viu, en cada moment té unes necessitats determinades i per això, hem d’anar adaptant els tractaments i les cures que necessita.

I ara en temps de coronavirus, estem detectant moltíssimes alteracions a la pell, però no solament en persones de pell sensible (com jo), sinó en persones que mai havien tingut cap alteració de la pell i és una cosa que confirma el que he descrit abans. Hem observat descamacions, vermellors, granets, èczemes, picor, inflamació (…) i per tractar tots aquests casos, abans de fer servir un fàrmac, primer hem d’apostar per un producte d’higiene adequat. I aquí em refereixo al fet que no val qualsevol producte d’higiene que vingui retolat com «pell sensible», ja que us asseguro com a consumidora d’aquest tipus de productes, no tots són adequats per a una pell sensible.

Després d’aquesta higiene, necessitarem una adequada hidratació, per poder mantenir aquesta funcionalitat de la pell, és a dir, reforçar aquesta barrera. En altres paraules, oi que quan ens pica la pell ens gratem (encara que intentem no fer-ho)? I després d’aquest rascat la pell es descama o es «pela«? Doncs aquesta descamació es tracta d’una alteració en la barrera de la pell, que pot donar peu a infeccions bacterianes, a més picor, a vermellors, a taques … bàsicament a tot.

I al fil de les taques, de tenir una pell més protegida (no solament la funció estructural de la pell, sinó l’immunològica), cal protegir-se de el sol. ÉS VITAL UNA ÒPTIMA FOTOPROTECCIÓ, no solament per tenir una pell sana (que és una cosa que volem tots), sinó mantenir-la en la seva màxima esplendor (encara no conec ningú que vulgui tenir un mal aspecte).

I ara que estem amb el tema de el sol, vull aturar-me una mica aquí, ja que és un altre tema que ens està preocupant molt en aquests dies de confinament. Penseu que la majoria de la població ha estat confinada a casa com vampirs i ara que surt el sol, van a ell com sargantanes per aprofitar el temps «perdut». I això ha provocat una allau de vermellors, cremades, i inicis d’al·lèrgies solars que estem veient aquests dies a la farmàcia. Ja us dic, no us ho podeu imaginar. Però per entendre el perquè d’aquestes lesions, us vull descriure els 3 grups en els quals classifico a la població segons la seva conscienciació amb el sol (avís: això és producció pròpia).

En el primer grup ens trobem els que pensen que el sol només «et dóna» a la platja, només en els dies clars sense núvols i que com més bronzejat estiguis, més protegit estaràs. Sento desmuntar aquest fals mite, però el sol «et dóna» a tot arreu (platja o no platja), els núvols només filtren el 10% de les radiacions solars i la pell d’un fototip VI (tingueu en ment a Naomi Campbell) té una protecció natural de 15 (res).

Després hi ha el segon grup, en el qual trobem gent una mica més conscienciada, que comença a protegir-se quan surt a caminar una bona estona, però que considera que per als 10 minuts de passeig (i a l’ombra), per fer un encàrrec exprés no cal. Sento també desmuntar aquest fals mite, ja que la pell té memòria i ara s’ha vist que tenim el que s’anomena la dosi eritematosa mínima (DEM), que no és altra cosa que la radiació que va acumulant la pell, necessària per tenir un eritema (vermellor) a 24h. I com dic, no totes les lesions es veuen en la capa més visible de la pell. Imagina’t les radiacions solars que acumula la teva pell al llarg de l’any! Bé … millor no pensar-ho perquè et dóna alguna cosa i és millor passar a l’acció amb una bona prevenció, que són els del últim grup.

En aquest tercer grup, tenim a la gent que està molt conscienciada pel sol, ja sigui perquè han tingut un càncer de pell (estadísticament hi ha més casos de càncer de pell que de mama), tenen a algú molt proper que l’ha patit, els preocupa l’aspecte de la seva pell (taques, arrugues …) o perquè tenen la pell molt sensible (ja sigui pel tipus de pell, medicació …), entre d’altres. Aquest grup es protegeix sempre que surt al carrer … però es protegeixen també a casa? Formulo aquesta pregunta perquè fins fa uns anys, jo era de les que sempre em protegia quan sortia al carrer, però després de llegir un estudi del New England Journal of Medicine de l’any 2012, ho faig surti o no de casa a les zones que no estan cobertes per roba (adjunto la foto que impacta).

gord_icm1104509_f1_3
New England Journal of Medicine 2012.

… I tot això em porta al fil de perquè hi ha cremades solars i tantes alteracions cutànies en persones confinades. PERQUÈ LES RADIACIONS SOLARS UV TRAVESSEN ELS VIDRES! Si amics, molt de compte quan estem a la banda de la finestra, en els nostres vermuts online, al balcó, a la terrassa (…), perquè ens estem socarrant qual filet a la graella sense adonar-nos i això té conseqüències en el futur. Què podem fer per revertir això i no anar a més? Molt fàcil: utilitzar un fotoprotector adequat per a cada pell, amb tots els filtres (ja no val que portin només el UVA i UVB que protegeixen de el 5% de les radiacions solars) i més components importants per calmar i hidratar la pell, alhora que hauríem de preparar la pell amb nutracosmètics per tenir la pell protegida des de l’interior.

hev_infographic_v2
Coola Suncare

Per a totes aquelles persones que els preocupi aquest tema, a la Farmàcia Tabar realitzem anàlisis de la pell per dissenyar un ritual 100% personalitzat, servei que aviat tornarem a reprendre pròximament (us avisarem!).

Espero que us hagi agradat aquest post … i fins al següent! Molt ànim que ja queda menys per a reunir-nos amb les nostres famílies i amics!

Cristina 😉

Un comentario en “helios (2)

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s