hola mascareta

Hola a tots!

Aquesta setmana, no sé si perquè s’acosta maig, si perquè comença a fer bo o perquè ja hi ha dades per a l’esperança, he de dir que he començat la setmana a tope d’energia (suposo que el meu sessió matutina de ioga/pilates abans de començar el dia també ajuda). 😀

En aquesta 7a setmana de confinament (una altra vegada he hagut de consultar el calendari i he pensat … 7 setmanes ja?!) parlarem sobre un complement que a partir d’ara es quedarà durant un temps entre nosaltres: LA MASCARETA. Si amics, serà com «una peça més» del nostre dia a dia, com la roba interior, la samarreta o les sabates. I com dic, la mascareta ha arribat per quedar-se durant un temps en les nostres vides, però … Sabem com usar-les adequadament? Coneixem les mesures higienico-sanitàries que hem de seguir? Coneixem les diferències entre tipus de mascaretes? Sabem que hem de fer per «allargar-li la vida útil»?

Primer de tot, anem a veure com cal col·locar la mascareta, ja que no té sentit tenir la millor mascareta de mercat si no la fem servir correctament (el 50% de protecció és causa de la qualitat de la mascareta i el 50% és el seu ús correcte). Abans de posar-nos la mascareta, ens recollim els cabells (si no el tenim curt) per tenir la front ample, agafem la mascareta per la goma (mai per la part davantera/protectora), cobrim NAS i BOCA i finalment ajustem la mascareta per el ressort metàl·lic que està damunt del nas (no totes la porten). Jo sempre recomano posar-nos la mascareta abans de sortir de casa. I recalco el de cobrir NAS i BOCA, ja que, si només cobrim una de les dues parts, LA MASCARETA NO SERVEIX DE ABSOLUTAMENT RES. Si amics, en els últims dies he vist màscares de «subjecta-papades», de visera, a l’orella (és difícil col·locar-la així), de barret (…) i cada vegada que veig una situació d’aquestes gairebé em dóna un xungo. A més, és super important PORTAR SEMPRE POSADA, és a dir, no ens l’hem de tocar per parlar, ni per a menjar-nos unes pipes (encara tinc la imatge tremenda d’aquest dissabte d’un noi sortint del super amb mascareta i guants, que de sobte es baixa la mascareta en pla «subjecta-papada» i que amb els guants posats, es posa a menjar les pipes que s’acabava de comprar), ni per gratar-se el nas i ni per parlar per telèfon, entre mil activitats. La mascareta sempre la portarem posada (després us explico com cal retirar-la). Sé el que estareu pensant … «és que amb les ulleres és molt incòmode perquè se m’entelen». Sóc plenament conscient d’això, ja que sóc miop i quan no porto lents de contacte, porto ulleres. Aquí he de dir que, depenent de la qualitat de la mascareta, serà més o menys còmoda de portar i s’entelaran més o menys les ulleres. Sé que és un rotllo, però de moment és el que hi ha i desgraciadament cal s’ha d’aprendre a viure amb això.

Una vegada que sabem com ens hem de posar la mascareta, anem a aprendre com ens l’hem de retirar. Quan arribem a casa, el primer que farem serà netejar els guants (en el cas de portar-los) o ens netejarem molt bé les mans (fins arribar una mica per sobre de les nines). Amb cura, agafem la mascareta per les gomes i la retirem. Agafem l’esprai d’àcid hipoclorós (qui no tingui nosaltres tenim en estoc) i netejarem la part interna i externa de la mascareta. Per què és tan important fer aquest pas? És fonamental perquè s’ha vist que el virus pot aguantar fins a 4 dies a la cara interna de la mascareta i fins a 7 dies a la cara externa. Després, agafem la mascareta i la posem en una bossa (preferentment negra) i la penjarem com quan estenem els mitjons després de la rentadora. El fet que la bossa sigui negra, farà que la bossa agafi més temperatura quan estigui exposada a el sol i així aconseguim que la mascareta estigui neta i preparada per al seu següent ús. Un cop fet tot això, ens rentariem la cara amb un netejador suau específic, que a part d’assegurar-nos que la pell estigui neta, estaríem calmant aquesta pell que està agredida pel frec de la mascareta. Després aplicaríem una hidratant molt lleugera per rehidratar i reparar aquesta pell. Qui no sàpiga que productes són adequats per a la seva pell, nosaltres us ajudem en aquest tema.

És també molt important recordar que cada persona tingui la seva mascareta. Mai les anem a compartir. Us aconsellem que abans del seu primer ús, les marqueu perquè sapigueu identificar quina és la vostra. A més, per un tema de seguretat i higiene, nosaltres recomanem tenir al menys 2 per persona per poder tenir el posar i treure.

Ara que ja sabem com ens hem de posar i retirar la mascareta i que hem de fer per «allargar la seva vida útil» (en condicions normals i òptimes seria d’un sol ús, però ara això és impossible), ha arribat el moment de conèixer els diferents tipus de mascaretes que hi ha al mercat i que segurament haurem vist/sentit en els mitjans de comunicació. Com entenc que és una cosa molt nou per a tots nosaltres, i perquè vegeu els diferents tipus. És super important que us fixeu en dos aspectes fonamentals: per no contagiar (en el cas de ser COVID-19 positiu) i per no contagiar (en el cas de no ser-ho). La mascareta ideal és aquella que ens protegeix en els dos escenaris, que seria el tipus FPP2 sense vàlvula d’extracció i és la que estem recomanant a tots, especialment a aquelles persones que són les que treballen fora de casa i a realitzar tots els encàrrecs de la família o en el cas de pacients que han d’anar a un centre de salut/hospital.

tipos-mascarillas

Per a qualsevol dubte que tingueu respecte a les mascaretes o respecte a altres temes, ens podeu contactar via mail (farmacia.vella@gmail.com), telèfon (93 656 01 56) o a la farmàcia. Com sabeu, des d’abans de l’Estat d’Alarma, estem atenent a través del guardiero i per la porta principal a través d’unes fortes mesures de seguretat per garantir la seguretat de tots.

Espero que us hagi ajudat amb els vostres dubtes respecte a les màscares i que us hagi agradat aquest post (més tècnic) … i fins el següent post!

Molts ànims que ja queda menys!!!

Cristina 😉

PS- Per als que voleu saber més, us adjunto les fonts que jo consulto.

Worldometer

Ministerio de Sanidad

The Lancet

NEJM

Nature

2 comentarios en “hola mascareta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s