Va de vacunes…

Hola a tots!

Aquesta setmana és la Setmana Mundial de la Immunització i des de la Farmàcia Tabar, ens sumem a aquesta iniciativa i volem que tots sapigueu (molts ja ho sabeu) la importància que té la vacunació.

Per poder entendre que són les vacunes i perquè serveixen (i d’allí la seva importància), creiem que és important saber d’on vénen. Molta gent pensarà que les vacunes estan disponibles per a tots des de fa centenars d’anys, que és una cosa que sempre ha estat allà, però no és així …

A l’antiga Xina hi ha textos que fan referència a la «variolització», que és la inoculació del pus de la verola per provocar aquesta malaltia (verola) en una forma atenuada, i així immunitzar el pacient. No obstant, aquesta pràctica era plena de riscos i la gran majoria de «variolizats» morien. En 1721, Lady Mary Wortley Montagu va introduir aquesta pràctica a Gran Bretanya, després de les seves estades a l’Imperi Otomà i el seu contacte amb la verola.

Captura de pantalla 2016-04-25 a la(s) 23.11.02
Variolització a Xina
Captura de pantalla 2016-04-25 a la(s) 23.06.39
Lady Mary Wortley Montagu

En 1796, Edward Jenner va descobrir la primera vacuna, que casualment va ser contra la verola. Per a això, ell es va adonar (després de vint anys d’estudi i observació), que les grangeres que munyien les vaques contagiades amb verola pròpia de les vaques no contreien la «verola humana», ja que elles abans contreien la verola pròpia de les vaques (d’allí el nom de vacuna) i això els protegia enfront de la verola humana.

Captura de pantalla 2016-04-25 a la(s) 23.08.32
Edward Jenner

Més tard, Louis Pasteur va descobrir que després de l’administració de formes afeblides/atenuades del microorganisme que produeix la malaltia en un individu, aquest aconseguia tenir unes defenses més fortes. Amb aquesta idea, Pasteur va desenvolupar vacunes contra el còlera de les aus (1880) i el carboncle (1881). En 1885, ell va administrar la vacuna de la ràbia a un nen de nou anys, obtenint un èxit rotund en l’experiment, no sense provocar un gran enrenou en la societat. Després d’aquest gran èxit científic, van arribar les vacunes contra el còlera (1879), la pesta (1897) i el tifus (1937).

Captura de pantalla 2016-04-25 a la(s) 23.09.44
Louis Pasteur

La següent revolució en el món de la immunització va ser la inactivació química de toxines, arribant a descobrir moltes vacunes que són conegudes per tots nosaltres: tètanus i diftèria (1891), tuberculosi (1909), febre groga (1935), virus influenza A (1936), poliomielitis (1952), xarampió (1964), galteres (1967), rubèola (1970), varicel·la (1974) …

Durant 1970-1980, es van descobrir les vacunes amb proteïnes purificades o amb components de les càpsules dels propis virus (vacunes conjugades), sent aquestes vacunes molt segures, ja que no contenien el virus complet, com ara la vacuna antipneumocòccica (2000) i la antimeningocòccica (2013).

Per (gairebé) acabar (en aquesta breu introducció de la història de les vacunes), avui es treballa en el camp de l’enginyeria genètica per a la formulació i fabricació de vacunes ADN recombinants (s’inclouen trossos de la informació genètica del virus), com ara la vacuna contra el virus del papil·loma humà (2006).

Finalment, no podem oblidar-nos d’aquelles vacunes que s’estan estudiant per curar les malalties del present i del futur: virus de la immunodeficiència humana (VIH), càncer

Com veieu, les vacunes serveixen per tenir un sistema immunitari més fort i així defensar-nos de malalties. Per aquesta raó, és molt important seguir el calendari de vacunació.

Captura de pantalla 2016-04-25 a la(s) 23.17.37
Calendari de vacunació

A la Farmàcia Tabar estem totes molt conscienciades amb la importància de la vacunació i per això, estem encantades d’ajudar-vos per resoldre qualsevol dubte que tingueu al respecte (calendaris de vacunació, informació per a viatgers…). A més, com ja sabeu, ens podeu encarregar les vacunes via correu electrònic, telèfon o amb una simple visita per la farmàcia.

Espero que us hagi agradat aquest post més científic … i fins la setmana que ve!

Cristina 😉

PS- Per m´s info, visita…

http://vacunasaep.org/sites/vacunasaep.org/files/calvacaep_2016_principal_tabla.pdf

http://vacunasaep.org/sites/vacunasaep.org/files/calvacaep_2016_acelerados_tablas.pdf

http://www.who.int/campaigns/immunization-week/2016/event/es/

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s