#worldcancerday2017

Hola a tots!

Com cada any (i ja van dos), quan s’acosta el 4 de febrer, ens sensibilitzem amb una malaltia que per desgràcia, a tots en major o menor mesura, ens toca o ens ha tocat. Però no vull que aquest post sigui trist, el que vull és donar el meu granet de sorra per a la prevenció, perquè SEMPRE la PREVENCIÓ és FONAMENTAL.

Quan algú escolta la paraula CÀNCER se li cau el món a sobre. Fa anys, quan no havien els mitjans que hi ha avui, el tractament no estava a l’abast de tots i com la ciència no estava tan evolucionada, molt pocs casos tenien solució. Avui en dia això ha canviat i és cert que encara que cada cas és diferent, cada vegada es guanyen més batalles i aquestes victòries són cada vegada més importants.

Hi ha múltiples definicions de càncer que poden donar lloc a confusions, però crec que la més simple i senzilla és que una(es) cèl·lula(es) del nostre cos es «revolta(en)» i va(n) «a la seva bola» i és quan es comença(en) a reproduir sense parar i els mecanismes de defensa del nostre cos no poden «alliçonar» a aquesta(es) cèl·lula(es) rebel(s). Com passa tot això? És molt difícil donar una única resposta. Hi ha factors genètics, ambientals, estils de vida (…)

Dels múltiples tipus de càncer que hi ha, avui em centraré en el de còlon o colorectal, ja que aquest és un dels de major incidència (en països occidentals) i dels que menys es parla (20.000 i 14.000 casos nous a l’ any d’homes i dones respectivament a Espanya – dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer AECC-). A més, es prediu que 1 de cada 20 homes i 1 de cada 30 dones abans de complir 74 anys patirà aquesta malaltia. No tot són males notícies: hi ha una alta supervivència (64% als 5 anys) si ho comparem amb la mitjana europea (57% als 5 anys).

anatomia-colon

Per saber que podem fer per a la PREVENCIÓ del càncer colorectal, primer tenim que saber que és el còlon, on està i perquè serveix. El còlon és l’últim tram del sistema digestiu. Mesura 1.5 metres i està dividit en ascendent, transvers, descendent i recte, on els primers dos trams serveixen per absorbir aigua i electròlits i els dos últims serveixen per a l’emmagatzematge de les matèries fecals.

Igual que per a qualsevol tipus de càncer, hi ha una sèrie de pautes relacionades amb l’estil de vida molt interessants per a la PREVENCIÓ, que són els següents:
– Menjar menys greix animal (menys carns vermelles) i més fibra
– Exercici físic
– No fumar
– No beure begudes alcohòliques

Dins de les pautes/prevenció especial per al càncer colorectal tenim els següents consells:
– Controlar els pòlips
– Control especial si ja s’ha patit la malaltia
– Control especial si es pateix alguna malaltia inflamatòria intestinal, com ara colitis ulcerosa o malaltia de Crohn
– Història familiar (antecedents)

A part d’aquestes pautes, també tenim al nostre abast el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon i Recte (http://www.prevenciocolonbcn.org/es_index.html).

A més, estudis recents confirmen que l’ús de probiòtics (ja no només quan prenguem antibiòtics) també està relacionat amb la prevenció d’aquesta malaltia.

Per a qualsevol dubte que tingueu respecte a la prevenció d’aquesta malaltia, a més de cures associats, podeu venir a la Farmàcia Tabar, que estarem encantades d’atendre-us.

Espero que us hagi agradat aquest (llarg) post … i fins la setmana que ve!

Cristina 😉

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s