Dia Mundial de la Salut

Hola a tots!

Aquesta setmana, a la Farmàcia Tabar celebrem el Dia Mundial de la Salut (dijous dia 7 d'abril). Cada any, l'Organització Mundial de la Salut (OMS, en anglès WHO) se centra en una patologia d'interès global i aquest any és la DIABETIS.

Què és la DIABETIS?
La DIABETIS és una malaltia metabòlica, en què els nivells de glucosa (sucre), que provenen de la dieta, estan molt elevats i descontrolats. Els nivells de glucosa en sang (glucèmia) abans d'un menjar són baixos i aquests augmenten després de la ingesta d'aliments. En augmentar la glucèmia, el pàncrees s'activa i va secretant insulina, que és una hormona que intervé en el metabolisme de la glucosa, la finalitat és, que les cèl·lules aprofitin la glucosa en forma d'energia.
diabetes1
Diabetis en el Món (engenerico.com)
Quins tipus de DIABETIS hi han?
En una persona no diabètica, la insulina es secretarà sense problemes i regularà els nivells de glucosa. En canvi, en una persona diabètica, això no és tan simple. Per començar, hi ha 2 tipus de diabetis: el tipus 1 i el tipus 2.
En la diabetis tipus 1, el pàncrees no produeix insulina, per tant, aquesta insulina que els diabètics tipus 1 no poden produir, s'ho han de administrar per via subcutània ( "bolis" d'insulina).
En el cas de la diabetis tipus 2 (és més comú que el tipus 1), el pàncrees no produeix suficient insulina, i per tant, la glucosa es manté en sang. En aquests casos, el pacient pren un tractament per via oral que el que farà és ben ajudar a secretar més insulina o reduir la producció hepàtica de glucosa per diferents mecanismes d'acció.
Tot i que els dos tipus de diabetis més freqüents són els que s'han descrit abans, també hi ha un tipus, que és la diabetis gestacional, del qual no es parla molt però és molt important tenir en compte. En aquest cas, les hormones de l'embaràs bloquegen la secreció d'insulina. De tota manera, també es necessiten altres factors de risc per desenvolupar aquest trastorn: sobrepès, hipertensió i antecedents familiars de diabetis, entre d'altres.

La DIABETIS pot generar futurs problemes?
Si. Una diabetis no controlada pot derivar en futurs problemes. A la llarga pot danyar als ulls (visió borrosa o glaucoma són els més comuns), als ronyons (pot arribar a fallada renal per problemes de filtració de la sang), en el sistema nerviós (dolor, formigueig, adormiment ... ) i en la pell (problemes de cicatrització de ferides, pell seca, enrogiment i taques ...), entre molts altres. Per aquest motiu, és molt important la prevenció.
clasificacic3b3n-diabetes
Classificació de la diabetis


La DIABETIS es pot prevenir?

Molts casos (diabetis tipus 2) si, ja que està relacionada amb l’estil de vida saludable. Per a això, haurem de fer una alimentació saludable (dieta mediterrània) amb aliments amb índex glucèmic baix (amb poca quantitat de carbohidrats, que són els precursors de la glucosa), no fumar, no beure begudes alcohòliques, fer exercici físic freqüent, controlar els nivells de sucre i tensió arterial, per estar en normopès, hidratar-se i cuidar-se la pell (especialment els peus) i realitzar una visita mèdica anual.

A més de la prevenció, hi ha quatre símptomes que estan relacionats amb la DIABETIS que són la poliúria (increment de les miccions), polidípsia (sensació de set relacionada amb la poliúria), polifàgia (gana exagerat) i la pèrdua de pes. Si tens aquests quatre símptomes alhora, recomanem que vagis com més aviat al metge per avaluar el teu cas.

sintomas diabetes
Símptomes de la diabetis.

Des de la Farmàcia Tabar ens sumem al Dia Mundial de la Salut que aquest any l’OMS dedica a la diabetis. Us atendrem per a qualsevol dubte que tinguin (des a dietes, control de pressió/pes/glucosa, maneig dels «bolis» d’insulina …) amb un gran somriure.

Espero que us hagi agradat aquest post … i fins la setmana que ve 😉

Cristina

Un comentario en “Dia Mundial de la Salut

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s