be water (ii)

Hola a tots,

Aquesta setmana torno amb un nou post després de diverses setmanes de descans. I per compensar la meva absència, us parlaré sobre un tema important: l’aigua. Perquè l’aigua? Per diferents raons …

Perquè fa molta calor i ens hem de hidratar. Cada any diem «cal beure aigua per hidratar-se». I això perquè? Necessitem beure 1.5-2.0L d’aigua al dia (més no perquè el ronyó no té més capacitat de filtrat) per hidratar-nos i per combatre la calor, entre altres coses. L’aigua ens ajuda a compensar la pèrdua d’aigua a través de la suor (mecanisme natural del nostre cos per eliminar calor), això vol dir que fa que tinguem una temperatura corporal estable. Hi ha dos grups de població (els nadons i la gent gran) que el control de la seva temperatura corporal (o el seu «termòstat») no ho tenen molt ajustat i sempre són els més febles. Això és perquè no tenen tanta sensació de calor. Al no tenir calor, no suen i no tenen sensació de set i per això es deshidraten.
Per a totes aquestes persones que tenen hiperhidrosi (excés de suor), a més de beure aigua per recuperar-se, han d’aportar els electròlits (magnesi, potassi, sodi …) que han perdut mitjançant complements alimentaris, ja que si no ens recuperem bé, podem tenir rampes en els músculs i esgotament extra.
A més, totes aquelles persones que prenguin diürètics com antihipertensius (hidroclortiazida …) han de mirar-se molt la tensió, ja que de normal, a l’estiu la tensió arterial és més baixa a causa d’una dilatació dels vasos sanguinis (un altre mecanisme per compensar el calor) (oi que a l’estiu els anells van més justos?) …

agua

… Seguint amb l’aigua de beguda i de menjar (perquè rentem molts aliments amb aigua) .. Moltíssim compte quan viatgeu! Sempre heu de beure aigua embotellada (oberta per vosaltres) i pregunteu com netegen la fruita/verdura (…) ja que no és el mateix l’aigua potable/potabilitzada, depurada o regenerada. La primera (potable/potablizada), és aigua natural tractada per a consum humà. Si que és cert que depèn d’on visquem, l’aigua serà més tova o més dura (i hi ha gent que nota la diferència), però quan està etiquetada com «potable», es pot consumir. La segona (depurada), és aigua que es fa servir per a processos industrials i cases, però no és apta per a la beguda. La tercera (regenerada), és aigua depurada amb un tractament extra, que s’usa com a aigua de reg, àmbits urbans (…) i no és apte per a consum humà.
El meu consell personal és que totes les persones que aneu a una destinació tropical (i no tan tropical però que l’aigua no és de la vostra confiança o perquè en anteriors ocasions ho hagueu passat malament), aconsello que es portin a la maleta una caixa de probiòtics. Millor si no s’han de fer servir, però així evitarem passar-ho malament i fastiguejar les vacances (és que després d’estar tot un any esperant-les fa molta ràbia) …

escultura-decorativa-de-la-fruta-15590220

Perquè l’aigua atrau els mosquits. Bé, en realitat és on es reprodueixen i creixen fins desplegar les ales. El cicle de la vida del mosquit té 4 fases: ou, larva, pupa i mosquit adult. Tot aquest cicle tan sols triga uns dies. Per aquesta raó, és tan important evitar aigües estancades (evitar l’humitat ja és més difícil). Entenc que amb la calor que fa, és complicat anar amb pantalons llargs i màniga llarga, però recomanem a aquelles persones a les que els mosquits els «ataquen», que vesteixin així quan vagin a llocs prop de l’aigua. Fins i tot, que facin una profilaxi amb vitamina B12 i/o amb uns grànuls d’homeopatia, que ajuda moltíssim a que els mosquits piquin tant (a més dels repel·lents en esprai, a polsera …).
A més, aquest mes a la Farmàcia Tabar tenim una promoció que els encantarà als més petits de la casa: per la compra d’una polsera antimosquits Disney de Isdin, fem un 40% de descompte en els repel·lents en esprai de la mateixa marca .. .

lyfecicle2

Perquè el 10-20% de la capa més externa de la pell és aigua. Això ho dic pel que fa a les cremades i abrasions. Com sempre, és molt important cuidar-se del sol, ja que el sol és molt perjudicial. El sol ens dóna tots els dies de l’any simplement pel fet de caminar pel carrer (el que «com no vaig a la platja, no cal crema» no és cert) i com tots sabeu, la pell té memòria. Perquè us feu una idea: la protecció natural d’una pell blanca és de 15 minuts i la protecció natural d’una pell morena és de 1-2h. A més, les pitjors hores d’exposició solar són de 10:00-16:00 i a quanta més alçada i menys latitud, els raigs del sol incideixen més directes a la pell. També cal tenir en compte si prenem medicació, ja que hi ha molts medicaments que sensibilitzen la pell quan anem al sol (per exemple l’omeprazol) i d’altres que fan sortir taques a la cara (com ara els anticonceptius orals).
Tan important és protegir la pell del sol com hidratar-la, ja que quan nosaltres estem al sol, som com un «filet gegant a la planxa» i ens deshidratem (ja ni dic quan hi ha una cremada/ bullofa/abrasió). En el moment que hi ha una cremada, és molt important hidratar-se (beure aigua i posar-se hidratants específics per a la pell) i vigilar si hi ha febre/calfreds/ nàusees (si apareix qualsevol dels anteriors, cal anar al centre de salut).

pies quemados

Com veieu, l’aigua està relacionat amb tot. Per a qualsevol dubte que tingueu sobre tot l’anterior, estarem encantades d’atendre-de forma personalitzada.

Espero que us hagi agradat aquest post … i fins la setmana que ve!

Cristina 😉

PS- Felicitats a tots els Joans i Joanes … i feliç revetlla!!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s