19 d’octubre

Hola a tots!

Aquesta setmana anem a parlar sobre un tema que a tots ens toca o ens ha tocat a prop, per tant, a tots ens preocupa: el càncer de mama. I parlem del càncer de mama coincidint amb el seu dia mundial, el 19 d’octubre … En els propers dies veurem moltes campanyes en els mitjans de comunicació … però coneixem aquesta malaltia? Sabem quanta gent la pateix? I com cal fer per prevenir-la?

Per entendre que és el càncer, anem a explicar-ho a l’inversa. Totes les cèl·lules del nostre cos tenen una «programació», en el qual es divideixen, es multipliquen i finalment moren. A això se l’anomena cicle cel·lular i és un procés 100% controlat. Què passa en el càncer? Que una cèl·lula díscola es revela, no compleix amb la seva programació natural i va per lliure. Comença una i després de la seva divisió i multiplicació, es produeix una legió de cèl·lules malignes o canceroses. El cognom que porta el càncer (en aquest cas parlarem del de mama), és el teixit on estan aquestes cèl·lules rebels. Si no es tenen controlades per un equip mèdic, aquestes cèl·lules malignes es poden propagar a altres teixits, i llavors parlem de metàstasi (hi ha diferents graus).

El 99% dels pacients del càncer de mama són dones i per això és un tumor maligne (un altre sinònim de càncer) associat a dones. Però compte, hi ha un 1% de casos que són homes! L’any 2018, es van diagnosticar més de 2 milions de casos nous en el món (no es tenen dades de l’Àfrica oriental), dels quals, gairebé 33.000 eren casos nous a Espanya. En el nostre entorn, es calcula que 1 de cada 8 dones patirà aquesta malaltia al llarg de la seva vida. I ara et vull fer una reflexió/pregunta: penses que hi ha algun altre tipus de càncer amb més risc que aquest? Desgraciadament si: 1 de cada 4 persones patirà càncer de pell al llarg de la seva vida (hi ha zones geogràfiques on és encara més freqüent) i per això som una mica pesades amb l’important que és la prevenció i la cura de la pell.

cancer-de-mama

Tornant al tema del càncer de mama … El rang d’edat on es diagnostiquen més casos és de 45 a 65 anys, encara que això no vol dir que dones més joves o més grans no ho puguin patir (de fet més del 50% de les morts per aquesta malaltia són en dones més grans). Al 2018 van morir més de 600.000 persones al món a causa d’aquesta malaltia (hi ha regions que no hi ha dades registrades) i a Espanya van ser una mica més de 6.500 (aquesta dada correspon a 28 morts per cada 100.000 habitants). Aquesta dada a què es deu? A que aquí hi ha unes campanyes de prevenció que ajuden a diagnosticar aquesta malaltia a temps. Sabies que, si s’agafa a temps, la taxa de supervivència és del 90% als 5 anys?

Per seguir amb aquestes altíssimes taxes de supervivència (i millorar-les en el futur), és fonamental la prevenció i els avenços en investigació per tractar-la. I com puc fer jo per prevenir aquesta malaltia? Per començar, totes les noies haurien de fer una visita anual al ginecòleg a partir dels 15-16 anys i a partir dels 40 anys es recomana una mamografia anual. A més, a casa es pot fer una autoexploració de les mames (us adjunto una foto d’com cal fer-ho). Tot això, juntament amb una alimentació sana i equilibrada (evitant un consum excessiu de sucres, greixos i alcohol) i acompanyat per exercici físic de forma regular ens ajudarà a la seva prevenció.

vzUmUnY5NUT3
Autoexploració.

Per promoure aquesta prevenció, a la Farmàcia Tabar del 14 al 26 d’octubre, realitzarem promocions i descomptes en els productes de cura ginecològic i dermatològic d’un laboratori avalat per oncòlegs i que podem fer servir totes en qualsevol moment de la nostra vida. A més, tindrem informació impresa de prevenció que et podràs endur a casa per saber una mica més. Com sempre, estem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o consulta que tingueu.

Espero que us hagi agradat el post … i fins la setmana que ve!

Cristina 😉

Ps. Per a més informació, us deixo els següents enllaços.

https://www.aecc.es/es/todo-sobre-cancer/tipos-cancer/cancer-mama/mas-informacion/evolucion-cancer-mama

https://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/breast-cancer/en/

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s