coronavirus (ii)

Hola a tots,

En aquests últims dies he estat dubtant sobre que escriure, però inevitablement (perquè és monotema i perquè hi ha molta desinformació), deu ser sobre el coronavirus. Es que estem una mica cansats/obsessionats (fins i tot histèrics) sobre el tema, però realment coneixem el coronavirus? Per poder parlar-ne, abans he fet una revisió de tot el que està publicat en revistes científiques de primer nivell i en organismes mundials en l’últim mes. Per a qui vulgui aprofundir en el tema, he afegit els links als articles que estan en obert al final del post.

Però primer anem a començar pel principi.

Què és un coronavirus?

Els coronavirus o CoV, són una família de virus que poden causar diferents afeccions com el refredat comú, el MERS (Síndrome Respiratòria de l’Orient Mitjà) o SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu), entre d’altres. Es diu coronavirus perquè la seva forma és semblant a una corona.

Què és el COVID-19?

El COVID-19 (també el podeu trobar com 2019-nCoV), és una nova soca de coronavirus que es va aïllar a Wuhan (Xina) al desembre de 2019. En aquell moment es va veure que la majoria dels primers casos estaven relacionats amb el mercat de Huanan i com es sap que hi ha animals que poden ser reservori de coronavirus (ho veurem més endavant), es va pensar que l’origen podia ser un animal infectat. De fet, l’origen de l’epidèmia encara no se sap amb claredat.

Quina diferència hi ha entre el COVID-19 i la SARS?

Tot i que el 86% el genoma sigui el mateix, s’ha vist que la diferència fonamental és en el temps d’incubació i transmissió. A més, al COVID-19 podem tenir pacients asimptomàtics (no es sap el percentatge), fet que fa que la malaltia es transmeti molt més ràpid i sense que ens adonem.

Quin temps d’incubació té aquest virus?

S’ha vist que en el 95% dels casos la incubació és de 4 dies, tot i que hi ha pacients que mostren símptomes als 7 dies. Per aquest motiu, en llocs on hi ha molts casos de coronavirus, s’està prenent la mesura de quarantena de 2 setmanes. A més, s’ha vist que l’única mesura per evitar la propagació d’aquesta malaltia a dia d’avui (ja que no hi ha vacuna disponible de coronavirus), és la quarantena. De fet, va ser la forma de controlar la SARS el 2003.

Què simptomatologia té?

L’infecció per coronavirus es pot confondre amb una grip, ja que sol cursar amb febre i dona símptomes respiratoris (tos i dispnea o dificultat per respirar). En els casos més greus, poden causar pneumònia, síndrome respiratori agut sever, insuficiència renal i, fins i tot, la mort (pel moment s’ha observat que els pacients que han mort tenien alguna patologia prèvia).

Quines diferències hi ha entre el COVID-19 i la grip?

En tots dos casos hi ha febre, tos, fatiga o mal de cap i de coll. La diferència que s’està observant, és que amb el coronavirus no hi ha dolor muscular o miàlgies (en la grip sí que hi ha) i també que la tos és seca (i no expectorant o amb mocs, com en la grip).

Hi pot haver pacients asimptomàtics?

Si. Hi ha un percentatge de pacients que són asimptomàtics i això fa que no es puguin detectar tots els casos (una diferència amb la SARS o la grip). Aquest és el motiu pel qual és més difícil de controlar la seva transmissió.

Què he de fer si tinc els símptomes anteriorment descrits?

En el cas que (i) tinguem el quadre de febre, tos, fatiga o mal de cap i de coll, que (ii) hàgim estat en algun lloc on s’hagin descrit més casos o (iii) que tinguem la sospita d’haver estat en contacte amb algú que pugui ser portador i tinguem els símptomes anteriorment descrits, hauríem de trucar als telèfons habilitats. És molt important trucar i esperar que ens atenguin abans de dirigir-nos a un hospital o centre de salut, ja que a part de que en aquests llocs hi ha malalts de coronavirus i d’altres patologies, estaríem col·lapsant els serveis d’urgències.

telefono coronavirus

Com es transmet la malaltia?

Com en el cas de la grip, la transmissió és per via respiratòria. En el cas del COVID-19, s’ha vist que per cada infectat es transmet la malaltia a 3 persones, mentre que en la grip per cada infectat es transmet a una o dues persones, en altres paraules, és més contagiosa.

Quan una persona afectada tus o esternuda, aquesta allibera gotes/partícules que contenen el virus. S’ha vist que la vida del virus en l’aire és molt curta, però que pot romandre molt més temps en una superfície (no se sap exactament quant). Si tingués un comportament com els seus cosins germans SARS o MERS, podria romandre en una superfície durant 9 dies i si s’assemblés a una grip comuna, el virus romandria fins 48h en una superfície. Per aquest motiu, és tan important desinfectar superfícies (pantalles de mòbil, tablets, mostradors …), no tocar-se la cara, mantenir una distància de 1m i el rentat de mans. A més, com qualsevol coronavirus, es pot transmetre d’animal a persona (zoonosi).

Quin tipus de pacients són els anomenats «pacients de risc»?

Com en qualsevol malaltia, els nens i la gent gran són els que tenen més risc. A més, també són de risc totes aquelles persones que tinguin el seu sistema immune alterat, com, per exemple: pacients oncològics, trasplantats o VIH. Tanmateix, cal fer una atenció especial en el cas dels diabètics, hipertensos i persones amb problemes respiratoris.

Què índex de mortalitat té?

Segons les estimacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les epidèmies anuals de grip causen de 3 a 5 milions de casos greus, que es tradueixen entre 290.000 i 650.000 morts. Fins a la data, el COVID-19 ha infectat a més de 122.000 persones a tot el món i aproximadament 4400 persones han mort per aquesta malaltia. Això es tradueix en el fet que la taxa de mortalitat mundial del COVID-19 és del 3.6%.

Què índex de supervivència té?

En el cas d’un pacient sa amb el sistema immune fort, aquest patirà un quadre gripal i es restablirà en uns dies. En el cas d’un pacient de risc, dependrà del seu estat fisiològic i del fort que estigui el seu sistema immune (per això és tan important fer una bona prevenció de la malaltia i no esperar que estiguem malalts).

Com es tracta la malaltia?

De moment no hi ha cap tractament específic per tractar el COVID-19. El millor tractament és l’aïllament en quarantena del pacient i una bona prevenció. Actualment s’està treballant en la vacuna contra aquest virus i el que s’està administrant als pacients són antipirètics i analgèsics, que és el que es fa habitualment en el tractament de la grip comuna.

Quines mesures de prevenció hem de fer?

Les mesures de prevenció són les que hauríem de fer tots sempre en qualsevol situació: una bona higiene de mans i respiratòria (cobrir-se la boca i el nas al tossir i esternudar) i evitar el contacte estret amb qualsevol persona que presenti signes d’afecció respiratòria (tos i esternuts). A més, és important evitar tocar-se els ulls, boca i nas (per si les mans estiguessin contaminades) i mantenir el nostre entorn net. A causa de que estem digitalitzats, és de vital importància tenir les superfícies de mòbils, tables i teclats d’ordinador molt nets.

hand-hygiene

Què recomanem des de la farmàcia?

Des de la farmàcia primer cridem a la calma.

Segon, a més de les mesures de prevenció anteriorment descrites, recomanem una bona alimentació, activar les nostres defenses (tenim diversos productes que ens ajuden a estar forts des del primer dia), airejar els espais i ser molt estricte amb la higiene.

Tercer, encara que recomanem fer vida normal, si que és cert que, en el cas de pacients de risc, evitar fer activitats que no siguin estrictament necessàries o anar a metge sense ser alguna cosa d’extrema urgència. Si dubtem si és una urgència o no, recomanem trucar als telèfons habilitats (foto).

I quart, molta paciència. Com millor ho fem entre tots, abans sortirem d’aquesta i és un benefici comú.

Espero que, amb aquest post, haver aclarit molts dubtes que hi ha sobre el COVID-19. De tota manera, qualsevol dubte que tingueu, no dubteu a contactar amb nosaltres. Estarem encantades de poder ajudar-te en aquest tema o en el que se’t pugui oferir.

Moltes gràcies per la teva atenció … i fins al proper post!

Cristina 😉

Pg. (I) Aquí us deixo el link per seguir el nombre de casos a nivell mundial i per països en temps real. Worldometer Coronavirus

(ii) Aquí us deixo dos links dels articles que he utilitzat pel post.

WHO Coronavirus

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2930522-5

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S1473-3099%2820%2930129-8

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s11427-020-1661-4.pdf

https://link.springer.com/content/pdf/10.1007/s10729-020-09504-6.pdf

https://jidc.org/index.php/journal/article/view/12600/2197

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30152-3/fulltext

https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S0966-842X%2820%2930025-1

https://www.cell.com/action/showPdf?pii=S0092-8674%2820%2930262-2

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jocn.15231

Centers for Disease Control and Prevention

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s