-itis, -itis, gastroenteritis (II)

Hola a tots!

Aquesta setmana tractarem un tema que considerem que és d’actualitat (ara veureu quin és!) . En les últimes setmanes (i dies), hi ha hagut bastants casos de gastroenteritis o grip gastrointestinal … i per aquest motiu, el post de la setmana tractarà sobre les atencions que una persona ha de tenir en aquesta situació.

Què és? Com el seu propi nom indica, és la inflamació de la mucosa de l’intestí prim i gruixut i va associada a vòmits, diarrea, flatulències, inflamació, dolor abdominal i (de vegades) febre. En el nostre entorn, la gastroenteritis està majorment causada per virus i en menor mesura per bacteris i paràsits.

Com es transmet? Generalment (si parlem del nostre entorn), es transmet després de consumir aigua o aliments contaminats o quan es comparteixen objectes amb un malalt de gastroenteritis.

Com es prevé? Una part important, es pot prevenir seguint un control de la higiene (rentar-se les mans, neteja a l’hora de la preparació i cocció dels aliments). També, en aquells casos, en què la gastroenteritis estigui causada per rotavirus, aquesta s’ha de prevenir mitjançant el correcte compliment del calendari de vacunació.

Com es tracta? Com sempre, el metge serà el que ens indiqui quina és la millor pauta farmacològica per tractar la causa del trastorn gastrointestinal (antibiòtic en el cas que estigui causat per un bacteri, antiviral, en el cas que estigui causat per un virus …). Juntament amb el tractament prescrit pel metge, haurem de seguir una dieta astringent durant uns dies. Què podem menjar? Patata, pastanaga, mongetes tendres, arròs blanc, pollastre, gall dindi, peix blanc, poma , pera, codony ( res cru, tot al vapor, forn o planxa).

A més de l’anterior, cal tractar la deshidratació causada pels vòmits/diarrea. Molta gent, pensa que amb beure aigua és suficient, però no. Es perden molts electròlits (sodi, potassi, magnesi …) a través de la suor (si hi ha febre), vòmits i/o diarrea, i per això cal prendre sueros orals (aquests faran que ens trobem millor i no estiguem tan marejats). Finalment, és molt recomanable fer una tanda de probiòtics. Molta gent pensa que un probiòtic és un protector de l’estómac (exemple: omeprazol), però no és així. Un probiòtic és un microorganisme (bacteris bones) que regenerarà la flora intestinal (els bacteris bones que ens ajuden a fer la digestió), que s’ha danyat després d’una gastroenteritis (i també després de la presa d’antibiòtics). Hi ha persones que pensen que n’hi ha prou amb un iogurt, però no és així, ja que en un iogurt hi ha menys quantitat de bacteris bones i menys varietat que en un probiòtic. A la Farmàcia hi ha diferents tipus de probiòtics, cada un per a cada cas.

Captura de pantalla 2016-02-28 a la(s) 20.40.29

Si vosaltres, algun familiar, amic o company de treball té gastroenteritis, a la Farmàcia Tabar estarem encantats d’atendre-i aconsellar-vos que és el més adequat per a cada cas.

Espero que aquest post us hagi estat útil …. I fins la setmana que ve !! 😉

Cristina

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s