Tot va d’equilibris i salut

Hola a tots!

En aquesta 4a setmana de confinament, segurament molta gent ja haurà perdut la noció de temps, ni sabrà en quin dia estem i segurament tampoc és conscient de com passen les hores (jo sóc una d’elles). Tot això ve, al fet que aquest matí m’he adonat que avui és 7 d’abril i es celebra el Dia Mundial de la Salut, dia que sempre celebrem a la farmàcia amb alguna acció especial. És cert que molta gent només pensa en nosaltres quan hi ha malaltia, però també som les primeres que volem educar la població en el manteniment de la salut, en la prevenció de la malaltia i en el benestar físic i mental de les persones. I he pensat … Perquè no parlem de salut i més hàbits saludables (que no només serveixen per a aquests dies de confinament)?

Però primer anem al bàsic … Què és la salut? Si consultem al diccionari, veurem què SALUT (lat. Salus, -ūtis.) és (f.) l’estat en què l’ésser orgànic exerceix normalment totes les seves funcions. I quines són aquestes funcions (vitals)? Aquestes són totes aquelles que ens permeten subsistir, desenvolupar-nos, reproduir-nos, així com establir relacions d’intercanvi de matèria i energia amb el medi. En altres paraules, aquestes funcions bàsiques són: la nutrició, el creixement, el desenvolupament, la reproducció i la respiració.

A l’anterior jo li afegeixo una petita reflexió que va el fil de el post de la setmana passada … I per poder realitzar tot això en correctes condicions o en SALUT només hem d’estar bé físicament? Ho dic perquè per a mi és un equilibri 50% físic i un altre 50% mental, ja que el coco és molt més important del que pensem. És el que ens ajuda a treure forces quan (creiem que) no hi ha res més i és el que fa que cada dia ens vulguem superar i convertir-nos en la millor de les nostres versions (encara que també pot convertir-nos en la pitjor cara, això depèn de com gestionem la situació o com ens gestionem a nosaltres mateixos).

Parlant de gestió i d’aquest equilibri tan vital per no perdre el seny … La setmana passada vaig estar en un webinar d’un laboratori, en el qual van convidar a una psicòloga per parlar sobre com cal gestionar el tema del covid-19. I la veritat és que va dir coses super interessants que vull compartir amb tots vosaltres (i si a algú li serveixen d’alguna cosa, jo encantadíssima!)

En la situació actual que vivim (nova i surrealista per a tots), TOTS tenim por/ansietat. Sempre que estem davant d’algo desconegut, quan estem fora de la nostra zona de confort, tenim pors que es tradueixen en estrès, ansietat, digues-li “X». És una cosa completament normal, que evidentment cadascú el canalitza a la seva manera i heus aquí el kit de la qüestió.

Per poder tenir aquest equilibri de SALUT, primer has d’acceptar com a tal la situació, perquè simplement no pots escapar d’aquesta absurda realitat, per així poder amoldar-te a la nova rutina. Tant de bo tinguéssim una poció màgica de l’estil de Romeu i Julieta i poguéssim despertar-nos d’una llarga letargia i pensar que tot això ha estat un somni dalinià (o un malson), però malauradament això no existeix. I amb aquesta acceptació, no vol dir que siguis conformista sense més, simplement t’ajudarà a portar millor la situació. Ja que, si no pots acceptar-la, arribes a un moment de confusió o col·lapse, pel fet que cos i ment van units (recordar-vos de el famós «mens sana in corpore sano«). Tu ets el que has de dominar la situació i no a l’inrevés. Entenc que has de ser fort mentalment per arribar a aquest punt, però després us donaré uns consells (6) que a mi m’han ajudat moltíssim. Però primer us vaig a posar un exemple molt gràfic perquè entengueu tot això. La setmana passada em vau veure vestida de núvia. El que més preocupava quan vaig escollir el vestit, era sentir-me jo, era estar còmoda i no estar disfressada ni identificada amb ell. L’altra era que fos atemporal per no veure les fotos d’aquí a molts anys i veure’m rara (però aquesta és una altra qüestió … jeje). Doncs aquí (amb el confinament), el mateix.

Un altre apunt important és que nosaltres confiem en el que veiem més que en el que sentim (recordeu del «una imatge val més que mil paraules»). Això té a veure amb el llenguatge no verbal (moltes vegades més important que el verbal). Oi que quan entres en un lloc ordenat i net tens més pau i pots fixar-te en petits detalls? Ho poso d’una altra manera … Oi que quan veus una cosa molt desordenada, bruta o plena de coses et (mig) estreses i intentes fugir d’aquest lloc? A mi em passa. Per això és important ser ordenat (a la nostra manera) en el nostre dia a dia.

I per arribar a aquest ordre i aquest equilibri de SALUT que podem fer?

(1) Hem de menjar bé. És fonamental estar ben nodrit (recordar-vos de les funcions vitals que he escrit abans), que no encebat (ho dic per no fomentar el menjar en excés).

(2) Necessitem descansar bé mitjançant un somni reparador. Entenc que, en la situació actual, entre nervis, estrès (…) és complicat dormir bé. En el meu cas, per poder descansar bé, faig ioga (que a part de ser un exercici molt complert i suar com un pollastre, practico la respiració que em relaxa i tot això m’ajuda a meditar) tots els dies.

(3) Hem de realitzar alguna cosa que ens agradi (dins de les 4 parets de casa teva, és clar) per tenir aquest moment plaent (o aquesta secreció d’endorfines tan necessària per pujar l’ànim) o de satisfacció personal.

(4) Practicar meditació o mindfulness és (MOLT) important. És una forma de desconnectar el cervell. Tot el dia, des que ens despertem, dutxem, vestim, mengem (…) estem realitzant decisions (unes més fàcils i automàtiques que altres) i això és esgotador. Per fer aquest «descans cerebral» no cal estar en una habitació a les fosques amb encens, simplement, fes alguna cosa que t’agradi i arribaràs a aquesta «desconnexió» tan necessària.

(5) Ocupa’t del que tu pots fer/saps fer/és a les teves mans i deixa de banda el que no saps/no pots. Això no vol dir «passar de tot», simplement que tu t’ocupis del que és teu. Aquí va un altre exemple super gràfic. Jo sóc farmacèutica i m’ocupo del que és meu, del que conec. De la resta de coses (que són moltíssimes), com no domino, no conec (…) les deixo per a qui està capacitat.

(6) Dóna les gràcies. Aplaudeix (mentalment o físicament) a totes les persones que, tot i vivint una situació excepcional, fan que el teu dia a dia sigui més còmode i suportable. La llista és enorme. Això ens ajuda a tenir un pensament positiu. I recordeu que «ser agraït és de ben nascut». Aquí ho deixo.

En resum… cuida’t molt. En el moment que el teu arribis a aquest equilibri, estaràs capacitat per ajudar els altres.

IMG_4181
Una foto que vaig fer fa anys i que em relaxa.

Per això, des de la Farmàcia Tabar estem treballant per tenir cura de tu i la teva família. Ja sigui per preparar les teves comandes, com per a qualsevol dubte (cura de la pell, nutrició, cura de l’esportista …) o ajuda, ens teniu sempre al vostre costat.

Espero no haver-vos avorrit o cansat massa amb aquest totxo que us he escrit. Ja em direu si us ha agradat!

Moltíssim ànim, que junts vencerem a virus … i fins al proper post!

Cristina 😉

Pd. Per als que es vulguin iniciar en el ioga i temes de meditació, em podeu escriure a farmacia.vella@gmail.com i us enviaré informació i links que a mi em van molt be.

Un comentario en “Tot va d’equilibris i salut

  1. Gràcies Cristina!! Com sempre molt encertada en el teu escrit d´aquesta setmana
    . Mots bons concells que a tots ens fan falta en aquesta situació tan surrealista.
    Espero que tant tu com la teva família esteu bé.
    Una forta abraçada i molts petons per la teva nena!!

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s