7 minireflexions per a una boca feliç

Hola a tots!

Porto un parell de dies donant-li voltes sobre que escriure aquesta setmana i ahir em va venir la inspiració perquè vaig aprendre moltes coses i crec que és important compartir-les. Ahir al migdia vaig anar a una xerrada que patrocinava una casa comercial especialitzada en salut bucodental i vaig entendre moltes coses que us poso a manera de 7 minireflexions

sabíeu que en les dents de llet, l’esmalt i la dentina, que són les dues capes de recobriment de la dent, són molt primes i per tant és molt fàcil que un nen tingui càries? A tots (i si no és a tots, a molts), els nostres pares de petits ens han perseguit per casa perquè ens rentem les dents. Quan ets nen penses, «que rotllo», «no em ve de gust» (…), però realment aquesta persecució té el seu sentit. Per aquesta raó, és súper important donar-li una aportació extra de fluor als nens en forma de col·lutori (els col·lutoris de nens en general porten més quantitat de fluor que la d’un adult). A més, aquesta persecució també serveix per implantar uns bons hàbits d’higiene bucodental a casa …

Captura de pantalla 2016-05-31 a la(s) 23.40.44
Dreamstime.com

sabíeu que fins que no han passat una mitjana de 2 anys des que van sortir les dents definitives, aquests no tenen l’esmalt i la dentina prou madurs i resistents i per tant és molt fàcil tenir càries? A partir dels 6 anys (fins als 12, depenent del tipus de peces dentals) va canviant la dentadura: cauen les dents de llet i surten les definitives. I el problema en aquest cas (càries en dents definitives) és molt més gran que en una dent de llet ….

Captura de pantalla 2016-05-31 a la(s) 23.44.39
A=Esmalt, B=Dentina, C=Polpa

sabíeu que els fumadors no tenen gingivitis, que és la inflamació i sagnat de genives? Això passa ja que el tabac disminueix la irrigació sanguínia (també disminueix l’aportació de vitamina C, la producció de col·lagen i àcid hialurònic, etc.). En comptes de tenir una gingivitis, tenen directament periodontitis, que és una inflamació i infecció dels lligaments i ossos que donen suport a les dents. La gingivitis és reversible tractant-la a casa amb productes especials, en canvi la periodontitis és irreversible …

Captura de pantalla 2016-05-31 a la(s) 23.52.07
Dreamstime.com

sabíeu que al voltant que cada dent, tenim uns lligaments que fa que les dents s’adaptin a cada mossegada? I que cada dent té uns sistemes de defensa que ens ajuden a prevenir infeccions? En el cas dels implants / ponts, tot això anterior no existeix. Per això, ens hem de cuidar la boca el triple …

Captura de pantalla 2016-06-01 a la(s) 00.11.59
implantesdentaleshq.com

sabíeu que hem d’esperar uns 15 minuts després de dinar per rentar-nos les dents? Això és perquè la saliva ens regula el pH de la boca després de dinar. Hi ha aliments com els cítrics que són àcids i els làctics que són bàsics. Si just després de prendre un suc de taronja ens rentéssim les dents, no donaríem temps a la saliva per contrarestar l’efecte àcid del suc, i mitjançant el raspallat, podríem treure part de l’esmalt de la dent …

Sabíeu que hauríem de canviar el raspall de dents com a mínim 2 vegades a l’any? Això és perquè quan raspallem les dents, les truges del raspall es van endurint i les puntes es poden anar trencant. En ser les puntes més dures i irregulars, el raspallat és més nociu, podent donar problemes de genives …

Captura de pantalla 2016-06-01 a la(s) 00.00.11

sabíeu que quan tenim hipersensibilitat dental en menjar alguna cosa fred o al mossegar , és perquè tenim una mini ranura en l’esmalt? L’esmalt recobreix la dentina, i al seu torn, la dentina recobreix la polpa ( on hi ha el nervi i tots els gots ). Com es pot solucionar? Usant productes remineralitzants per crear nova dentina, com ara la hidroxiapatita (que és un component de l’os). A la farmàcia tenim productes específics en forma de pastes i col·lutoris per a aquesta fi …

Captura de pantalla 2016-06-01 a la(s) 00.09.37
theultimateicecreamtruck.tumblr.com

Així que després d’aquestes 7 reflexions (unes més intenses que altres), espero que hagueu après alguna cosa nova sobre la salut bucodental. Com sempre, a la Farmàcia Tabar estarem encantades de poder-vos aconsellar el millor per tenir una boca feliç i sana en cada cas: nens, ortodòncies, problemes de genives, pròtesis ( … ).

Espero que us hagi agradat aquest post … i fins la setmana que ve!

Cristina 😉

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s